Directorul Cyberint din SRI: Pe partea de spionaj cibernetic, toate serviciile de informaţii din Rusia încearcă să fie prezente în România

Directorul Cyberint din SRI: Pe partea de spionaj cibernetic, toate serviciile de informaţii din Rusia încearcă să fie prezente în România
Sursa foto: Mediafax Foto
Publicat: 17/05/2022, 18:40

Directorul general al Centrului Național Cyberint din SRI a declarat că toate serviciile relevante de informaţii din Rusia încearcă să fie prezente în România, pe partea de spionaj cibernetic. Potrivit lui Anton Rog, Rusia are un model specific pe care îl folosește de fiecare dată în cadrul atacurilor militare.

În cadrul unei conferințe de specialitate, șeful Cyberint din cadrul SRI a precizat: „Noi aveam date tehnice pentru doi actori că sunt aici. Aveam FSB (Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, urmașul KGB – n.r.) şi GRU (serviciul de informaţii al armatei ruse – n.r.). Cu câteva luni înainte de război a venit şi al treilea actor care lipsea în România: SVR (Serviciul de Informații Externe – n.r.). Deci, acum, pe partea de spionaj cibernetic, toate serviciile relevante de informaţii din Rusia, cu atacuri complexe, încearcă să fie prezente în România”.

Anton Rog a explicat că rolul Centrului Naţional Cyberint este să dovedească, cu ajutorul unor dovezi tehnice, că atacul respectiv este realizat de o anumită grupare.

„Atribuirea politică o face mai târziu preşedintele României, în cazul în care consideră că este oportun, pe baza datelor tehnice oferite de Centrul Naţional Cyberint şi alte instituţii din România sau în cooperare cu companii private”, a afirmat Anton Rog.

Reprezentantul SRI a explicat că există un anumit model pe care Rusia l-a folosit de fiecare dată când a avut atacuri militare, relatează Digi24.

„Înainte au atacat teritoriul respectiv sau împreună cu zona adiacentă cibernetic. Lucrul acesta s-a întâmplat şi acum. Şi nu toate atacurile au putut să targeteze foarte precis Ucraina. Unele atacuri au ieşit, ca să zic aşa, din ce îşi doreau ei şi au afectat şi Europa, aproape în integralitate”, a explicat Anton Rog.

De asemenea, directorul Cyberint a precizat că alte 3-4 state au acţiuni cibernetice în România. Fără să ofere mai multe detalii, acesta a afirmat că unele dintre ele sunt „ţări care nu ar trebui să facă aşa ceva”.

La polul opus, Bogdan Botezatu, director de cercetare în ameninţări informatice al Bitdefender a afirmat că „lumea vorbeşte de război informatic, dar nu se întâmplă în România”. Acesta a precizat că se observă un interes din partea actorilor comerciali, atacatori care vor să infecteze calculatoare și să fure informaţii.

„S-au intensificat atacurile în ultima vreme. Noi am terminat 2021 cu undeva în jur de 400 de atacuri unice care apar pe minut. Când vorbesc de atacuri unice, vorbesc despre servere unice de malware care ajung în fluxurile noastre. În 2022, până acum, numărul de atacuri unice a crescut undeva în jur de 550 pe minut. O creştere nu foarte mare, dar semnificativă”, a precizat Bogdan Botezatu.

De asemenea, specialistul Bitdefender a menționat că numărul de atacuri este cauzat de digitalizare și nu de un context legat de război sau de schimbări dramatice în societate.

„Foarte mulţi oameni au acum dispozitive pe care le folosesc. Înainte nu le aveau pentru că puteau să meargă la magazin, puteau să-şi facă treburile în format fizic, acum depind de infrastructura tehnică pentru e-learning, pentru lucrul de la distanţă, pentru tranzacţii bancare şi aşa mai departe”, a precizat Bogdan Botezatu.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Elenei Lasconi după ce CCR a decis renumărarea voturilor de la alegerile...
Elena Lasconi, prima reacție după ce CCR a cerut renumărarea voturilor: 'Este absolut îngrozitor!'
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din...
Orașul tot mai la modă din România unde se găsesc apartamente sub 10.000 de euro....
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” |...
Augustin Zegrean explică ce se întâmplă după renumărarea voturilor. Turul doi ar putea fi organizat...
Prietenii lui Călin Georgescu. Cu cine se întâlnește candidatul care a câștigat primul tur al...
BREAKING NEWS | CCR vrea renumărarea voturilor din turul 1! De ce s-a luat această...
Condimentul banal care poate provoca halucinații severe. Majoritatea românilor îl au în bucătărie
Cristian Pîrvulescu, despre demersul lui Cristian Terheş şi decizia CCR: "Este evident, se încearcă relansarea...
VIDEO ”Scoateți capacul! Dați-mi fata înapoi!” Imagini zdrobitoare de la mormântul Andreei Cuciuc! Mama sa...
CSAT a dat verdictul: ,,Au existat atacuri cibernetice”. Cum a influențat TikTok-ul procesul electoral
Detaliul neobservat din clipul lui Călin Georgescu! Ce are în spate și ce semnifică
Poți să depășești prin dreapta un vehicul care circulă pe banda 2? Care sunt regulile...
37 de kilometri din Drumul Expres Craiova-Piteşti se deschid traficului joi şi vineri
ADEVĂRUL despre UNIREA Bucovinei cu România! „Eram în contact cu...
Călin Georgescu a intrat în panică. Decizia care-l blochează: E singura cale!
Cumpărăturile ce nu mai pot fi returnate. Mulți români vor fi afectați
Ce semnifică simbolul care apare în videoclipurile lui Călin Georgescu. Este mai mult decât un...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Elena Viscu, fosta soție a lui CRBL, a vorbit despre perioada grea în care se...
Mihai Bendeac, în stare de șoc: "Eu nu auzisem nimic"
BANCUL ZILEI. Profesoara către Bulă: -Măi puturosule, cum poţi să dormi la mine la oră?
Obiectivul de a menține creșterea temperaturii anuale sub 1,5 grade Celsius, complet compromis